Carl Karlström

Fjanten & snillena : Den magiska geniknölen

Carl Karlström

Fjanten & snillena : Den magiska geniknölen

Skriv en recension
Äntligen är sommarlovet över! Snillena har längtat tillbaka till Geniskolan hela sommaren. Synd bara att den stora odågan Fjanten ska börja i samma klass. Men han visar sig inte vara det enda problemet. Lärarna på Geniskolan kan nämligen ingenting.

169.00 kr

311 i lager

Äntligen är sommarlovet över! Snillena har längtat tillbaka till Geniskolan hela sommaren. Synd bara att den stora odågan Fjanten ska börja i samma klass. Men han visar sig inte vara det enda problemet. Lärarna på Geniskolan kan nämligen ingenting.

Efter en chockerande mattelektion får snillena nog – någonting måste göras! Kanske kan Fjanten hjälpa dem?

Fjanten och snillena upptäcker snart en obehaglig hemlighet som vänder upp och ner på hela stan i det lilla landet långt bort …

Författare: Carl Karlström

Mycket bra, tycker BTJ som ger boken högt betyg.

”[…] Det visar sig dessvärre att lärarna är helt odugliga. Deras mattelärare har exempelvis svårt att lägga ihop ett plus ett. Bröderna Einsteins släktingar är framstående forskare, ingenjörer och programmerare. Hur ska Ernst och Ernie kunna leva upp till det, om Geniskolan på ett mycket mystiskt sätt blivit så dålig? Vad är det som egentligen ägt rum i stan under sommaren? Den magiska geniknölen är Carl Karlströms debut och i den lyser skrivarglädjen igenom. Författarens förmåga att så initierat, levande och ironiskt skildra skolmiljön lämnar inget övrigt att önska. Huvudkaraktärerna beskrivs till en början stereotypiskt men tillåts att utvecklas och växa vilket öppnar upp för oväntade vänskapsförhållanden. Boken läses med behållning enskilt eller ännu bättre som högläsning för 9-åringarna och uppåt.”

Lektör Marie-Helene Klementsson, BTJ-häfte nr 15, 2023

Författare: Carl Karlström
ISBN: 9789180731980
Bandtyp:

Hårda pärmar


Provläsning: Fjanten & snillena
Passar åldern: 9-12
Antal sidor:

179

 • Order packas nästkommande vardag.
 • Alla varor skickas med Postnord hem till dig eller till utlämningsställe (vid större paket).
 • Leverans med Postnord tar normalt 3-7 dagar.

För att ta del av leverans- och köpvillkoren  i sin helhet läs mer här.

Vikt 0.334 kg

4 recensioner av Fjanten & snillena : Den magiska geniknölen

 1. Marias bokhylla

  Hela sommaren har snillena längtat tillbaka till Geniskolan och nu är det äntligen dags för skolåret att börja igen! Tyvärr ska också Fjanten börja i deras klass. Varför, kan man undra, eftersom han inte riktigt bryr sig om sin utbildning, men så kan det tydligen vara. Det är inte det enda problemet heller, för lärarna kan faktiskt ingenting alls och något måste göras. Det får snillena att kastas in i ett äventyr där de måste ta hjälp av varandra och av Fjanten för att klara av att rädda hela Geniskolan.

  Den magiska geniknölen är den första boken i serien om Fjanten & Snillena och här, mina damer och herrar, händer det grejer. Jag tycker om att det är en blandning av genier och andra som hjälps åt och jag uppskattar också bytet som är från vad som gäller som häftigt och viktigt i det här landet, det ger möjlighet till reflektion över hur det ligger till här. Dessutom är allt så draget till sin spets att det finns mycket att reflektera över, till exempel snillenas föräldrar och hur de beter sig.

  Persongalleriet är lagom stort för bokens längd och målgruppens ålder. Jag gillar Fjanten och jag gillar verkligen Berit, hon är fantastisk. Ibland kan det vara lite svårt att skilja på vissa av dem, men det rätar ut sig med tiden.

  Vissa gånger är det väldigt tydligt att det inte är jag som är målgruppen för något jag läser, och här är det tyvärr så. Det blir för mycket försök till att vara rolig för att jag ska fastna ordentligt, även om jag tycker att idén är jättebra och kan tänka mig att barn i min åttaårings ålder och uppåt kommer att tycka att den är tokrolig. Och det är ju faktiskt det som är det viktiga, att målgruppen gillar den, och det tror jag verkligen att de kommer att göra.

  Språket är alltså fullt av humor och underfundigheter men blir lite för mycket för mig. Men hittar den här boken rätt läsare, så är det garanterat mycket skratt och spänning utlovat.

 2. Jane

  Fjanten och snillena bjöd verkligen på en show! Läste den tillsammans med mina syskonbarn i åldrarna 7,9 och 12 och bara efter första kapitlet var alla fast! Författaren skriver på ett otroligt bra sätt och fångar upp humorn i boken i varenda mening. Boken passar perfekt för målgruppen men jag som 22 åring älskade den även! Jag rekommenderar verkligen alla att köpa denna bok! Bokens berättelse har ett bra budskap som jag tror många yngre i skolvärlden kan känna igen sig i och den fångar ens uppmärksamhet tack vare att den är så speciell och spännande! Allt i Fjanten och snillenas värld är tvärtom. Eleverna är smartare än alla lärare! Min favoritkaraktär i boken är tuppen som återkommande avslutar kapitlen med något tokigt! Bokens humor får 10/10 då den både fick mig och mina syskonbarn att skratta många gånger. Underbar bok! Jag rekommenderar den verkligen!

 3. Linnjbookis

  Rᴇᴄᴇɴsɪᴏɴ ᪥

  ✒️ Fjanten & snillena: Den magiska geniknölen | 👤 Carl Karlström | 🌍 Visto Förlag | 📙 Inbunden | 179 sidor | 🗒️ 2023

  〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️ 〰️

  🌿 På geniskolan där alla elever har så högt IQ att man inte ens kan mäta det, så finns det lärare som är något inkompetenta men bra underhållande med sina egenskaper.
  Men iallafall, när lärarna är så inkompetenta att eleverna börjar sucka så är det något fel. Detta kan såklart inte bröderna Einstein tolerera och med Fjanten kanske de kan lösa mysteriet bakom Geniskolan.

  🌿 Jag gillade karaktärerna starkt, de är väldigt underhållande, fjantiga, kompetenta/duktiga och samtida. Vi har skolnördarna, åskådarna, skolkarna och så tramsiga lärare. Realistisk i min mening om något överdrivet såklart. Men det är ju det som är roligt och lite fjantigt.
  Persongalleriet är brett men är hyfsad enkel att följa. Minus är att bröderna Einstein är något svåra att hålla isär men för det mesta gick det. Förutom trams och samhällskritik så innehåller boken även inslag av troll, magiska föremål och en trevlig tupp 🐓 .

  🌿 Språket är enkelt och skämtsam med en viss allvarlig underton, ack med vissa brister. Ibland kändes det hackigt i några scener men att skriva är en konst och miljöbeskrivning samt karaktärskildring är inget Carl har några problem med.

  Textmängden gav första intryck som en kapitelbok men den fungerade även väl som en högläsningsbok. Således, önskade jag att det fanns lite fler illustrationer som komplement.

  🌿 Jag tyckte boken är en givande samhällskritisk debutbok med många inslag av komedi, magi och intressanta vändningar. Boken tacklar även stereotypiska samhällsnormer och kritiserar normerna i lagom mängd.
  Boken hade flera teman och ämnen som skolan och lärarnas roll i samhället, samhällets press i prestation, familjerelationer, utanförskap och mobbning, vänskap och stereotyper i beteende och samhälleliska normer. Det är en bra grund för flera debatter för barn och ungdomar som säkert känner igen sig. 4/5 🌟

  Bravur till debutboken och tack Carl för att jag fick förtroendet att recensera 📚❤️

 4. Nathalie Persson

  Ett gott skratt förlänger livet heter det visst. Detta är en bok med just det temat. Det är roligt, fånigt, glatt och fullkomligt galet utan gränser.
  Det är riktigt kul att läsa om hur eleverna uppfattar lärarna i boken, men även hur man driver med hela skolmiljön. Något man själv uppskattar som lärare, hahahaha.
  Det är en härlig humor som genomsyrar hela bokens berättelse, vilket också gör den väldigt lätt att läsa.
  Ger en varm rekommendation till alla lärare som behöver bli lite uppmuntrade. Ger självklart en glad rekommendation till alla unga läsare som vill hitta roliga pranks och idéer, vilket de med all säkerhet kan använda på sina lärare.
  Hoppas på fler böcker….
  Humor för hjärnan!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *.

Artikelnr: 9789180731980 Kategorier: , Taggar: