Lena Brorsson Alminger

Gråtomtarnas sång

Lena Brorsson Alminger

Gråtomtarnas sång

Skriv en recension
Långt, långt inne i den djupaste skogen bor de. Gråtomtarna! De är trädens beskyddare och det är nästan bara barn som kan se dem. För barn kan se det vuxna inte kan se, det som är osynligt för de flesta ögon. Den här berättelsen utspelar sig för många år sedan, i en liten by nära den stora skogen. Där bor lille Petrus med sin familj och även kloke Hilmer i Äppelbo och ilskna Svarta Sara.

149.00 kr

598 i lager

EN ADVENTSBOK MED 24 KAPITEL ATT LÄSA I JULETID ELLER NÅGON ANNAN GÅNG

Långt, långt inne i den djupaste skogen bor de. Gråtomtarna! De är trädens beskyddare och det är nästan bara barn som kan se dem. För barn kan se det vuxna inte kan se, det som är osynligt för de flesta ögon.

Den här berättelsen utspelar sig för många år sedan, i en liten by nära den stora skogen. Där bor lille Petrus med sin familj och även kloke Hilmer i Äppelbo och ilskna Svarta Sara.

En dag i adventstid möter Petrus en tomteflicka i skogen och det förändrar hans liv för alltid. Han får besöka en hel familj med gråtomtar som bor i ett stort träd, äter granskottsmarmelad och som använder ett gammaldags språk.

Petrus får veta att den äldste tomten får budskap i sina drömmar om en fara som hotar både människor och tomtar och gammeltomten behöver Petrus hjälp.

I 24 kapitel följer vi Petrus och hans vänner i jakten på svar. Vad är det för fara som hotar och skrämmer? En sak är i vilket fall säker – det osannolika slutet hade ingen kunnat ana!
Boken kan läsas vilken tid på året som helst för skogen är hela tiden i fara.

Författare: Lena Brorsson Alminger

Författare: Lena Brorsson Alminger
ISBN: 9789180733502
Bandtyp:

Hårda pärmar


Provläsning: Gråtomtarnas sång
Passar åldern: 9-12
Antal sidor:

127

 • Order packas nästkommande vardag.
 • Alla varor skickas med Postnord hem till dig eller till utlämningsställe (vid större paket).
 • Leverans med Postnord tar normalt 3-7 dagar.

För att ta del av leverans- och köpvillkoren  i sin helhet läs mer här.

Vikt 0.274 kg

3 recensioner av Gråtomtarnas sång

 1. Belinda Graham TK

  Skogen är en plats där 100 000 tals djur bor … de flesta mycket små, som till exempel insekter. Skogen är nödvändig inte bara för alla dessa djur, utan även för människorna. Ändå är skogen hotad och både djur och skogsmänniskor kan förlora sina hem … om inte den lille pojken Petrus kommer på en plan tillsammans med sin nya vän. En tomteflicka.

  Gråtomtarna (gråa kläder, gråa luvor) är trädens beskyddare och de är osynliga för de flesta människor. De lever gott på granskottsmarmelad, de har ett eget gammaldags språk och de känner nu på sig att skogen är hotad.

  Fiffel och båg avslöjas av gråtomtarnas eget Mission: Impossible gäng

  Det visar sig att det är fiffel och båg på gång på högsta ort, för att avverka skog som skogsägarna själva tänkt spara, men lurendrejarna har inte räknat med att gråtomtarna ska iscensätta ett eget “Mission: Impossible” för att bryta sig in och få tag i de luriga dokumenten och sätta dit den skyldige.
  Och gråtomtarna får hjälp från oväntat håll …

  Gedigen och modern saga med tomteextravaganza!

  Det här är bland det roligaste och bästa vi läst tillsammans i år, en gammaldags gedigen och samtidigt mycket modern saga. Bäst av allt: det finns gott om tomtar med gråa luvor och de får spela huvudrollen!

  Ja, vätten i 1970-talets Trolltider har säkert en egen fanclub. Och vi var många som var besvikna på att Henrik Dorsins grå lille vätte med osynlighetsluva totalt slarvades bort i årets julkalender, den nya Trolltider. Helt kriminellt. I klass med att avverka skog i hemlighet.

  Skogen behöver skyddas året om

  Men här, här får vi alla vårt lystmäte av små, grå, osynliga tomtar! Och tro inte att det här är en julbok bara för att den är full av tomtar. Skogen behöver skyddas året om. Och de hemlighetsfulla tomtarna i skogen … de finns också året om. Det är dags för Tomtetider!

  ~ Belinda Graham TK

 2. Lennart Åberg, konstnär

  Jag har högläst många sagor genom åren och lärt mig att det finns både välskrivna och uselt skrivna sagoböcker. De välskrivna har varit både lätta att högläsa och dessutom roligt för högläsaren. Sådan var Gråtomtarnas sång! Mästarinnan är obestridligen Astrid Lindgren, men Gråtomtarna är banne mig inte långt efter! Vi har haft 24 goa förmiddagar med Gråtomtarna!
  ~ Lennart Åberg, konstnär

 3. Kristina Lundgren, frilansjournalist Region Halland

  Gråtomtarnas sång har lärt mig att det aldrig är för sent att lära känna en annan värld. Det är längesedan jag var barn, men jag blev nyfiken på boken eftersom författaren Lena Brorsson Alminger är en sensuell och lyrisk författare vars texter det lyser om. Det här blev en spännande och underbar läsupplevelse. Det lyser verkligen om denna ljuvliga lilla bok!

  Varsamt, klokt och med värme skriver Lena om Gråtomtarna, som bor i urskogen, deras enda möjliga hem på Jorden; och det är bara människor med känsliga hjärtan som kan se tomtarna från Gråbo, små rara väsen som värnar om träden, fåglarna, insekterna och allt som växer och lever.

  Petrus, en elvaårig pojke får en dag en sällsam upplevelse i skogen när han möter den söta lilla gråtomten Gråmalva. Det blir början på denna rörande, gripande och väldigt spännande historia!

  Det här är en bok som många borde läsa: barn, vuxna och gamla. Gråtomtarnas ömsinta hantering av livet på Jorden har något att lära oss alla. Det händer något i hjärtat vid läsningen, ett lågmält tilltal berör om hur vacker, sårbar och värdefull vår Jord är!

  Och vem skulle inte vilja kliva in i gråtomtarnas hem, ett stort ihåligt träd. Där vid det runda bordet bjuder tomtemor Gråfibbla på söt blåbärsgröt, pelargonte och granskottsmarmelad till hembakade skorpor. Där inne lyser värmen och omtanken från gråtomtarna, katten och fåren över människoknyttet Petrus och alla oss andra!

  ~ Kristina Lundgren, frilansjournalist Region Halland

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *.