Carolyn Östberg

Liebe Wilma

Carolyn Östberg

Liebe Wilma

Skriv en recension
Mina älskade föräldrar. Hur är det med er? Var är ni? Vad händer med er? Jag vill fråga er, fråga igen och igen. Snälla svara...

149.00 kr

762 i lager

Mina älskade föräldrar. Hur är det med er? Var är ni? Vad händer med er? Jag vill fråga er, fråga igen och igen. Snälla svara mig omedelbart och ge mig er adress. Lever ni fortfarande???

Dessa ord skriver Wilma Ermann till sina föräldrar i Tyskland i oktober 1941. Hon får tillbaka sitt brev med en liten klisterlapp på kuvertet: Avrest, utan att ange en adress . Tillsammans med de knappt 20 judiska invånare som bodde i den lilla byn Rhaunen i Moseldalen har Wilmas föräldrar och lillasyster deporterats till ett av de största getton som inrättades av nazisterna i det av dem ockuperade Polen Łódź getto. Wilma kom ensam med Kindertransport till Sverige sommaren 1939. Då var hon nyss fyllda 15 år och hon kom att bli kvar här resten av sitt liv. När etnologen Carolyn Östberg träffar Wilma 2009 växer idén om att försöka finna ut vad som hände med Wilmas familj. De läser breven från föräldrarna som Wilma fick fram till hösten 1941 och tillsammans med dokument, fotografier, research i ett stort antal arkiv samt Wilmas egna berättelser växer bilden från en liten by i västra Tyskland under 1930- och 40-talen fram. Familjen Ermanns tidigare okända öde lyfts fram ur statistiken från Förintelsen och vävs samman med de större händelserna i Europa under den här tiden.

”Liebe Wilma är historien om en ung flicka som kom till Sverige 1939, på flykt undan den nazistiska judeutrotningen. Det finns många liknande berättelser, samtidigt som de tyvärr är alltför få. Även om de på många sätt liknar varandra är varenda en av dem unik och värd att berättas.” Carolyn Östberg, författare

Författare: Carolyn Östberg

Författare: Carolyn Östberg
ISBN: 9789180731539
Bandtyp:

Hårda pärmar


Provläsning: Liebe Wilma
Antal sidor:

152

 • Order packas nästkommande vardag.
 • Alla varor skickas med Postnord hem till dig eller till utlämningsställe (vid större paket).
 • Leverans med Postnord tar normalt 3-7 dagar.

För att ta del av leverans- och köpvillkoren  i sin helhet läs mer här.

Vikt 0.300 kg

1 recension av Liebe Wilma

 1. Chanette andersson

  Halle min da så gripande bok. Mitt hjärta blöder, halsen snörps åt & tårarna rinner.
  Kan tänka mig hur Wilma måste känna. Skönt att hon var i trygghet i sverige men hon kände nog också en otrolig oro för sina föräldrar & lillasyster. Att vara så maktlös att tyvärr ej kunna göra nåt för att rädda sin familj.
                                 *✉*
  Jag kan känna med hennes föräldrar. Hur de var glada för att åtminstone 2 av deras barn kommit i säkerhet. Beundrar dom för att de gjorde allt för att rädda sina barn. Detta fick mig att tänka en del på min sons polska släkt. Vad dom behövt gå igenom under ww2.
                                  *✉*
  Gillade att där var bilder, kartor & foton i boken. Det gav otroligt mycke till storyn. En viktig bok som får en att både tänka & känna.
                    

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *.

Artikelnr: 9789180731539 Kategorier: , , Taggar: