Marianne Petrén

Smugglare i hamnen

Marianne Petrén

Smugglare i hamnen

Skriv en recension
Vad händer egentligen i hamnen? Vilka är främlingarna och vad bär de på? Från sitt gömställe bakom en godsvagn ser Eva och Lars hur främlingarna byter varor och pengar. Snart är vännerna mitt uppe i en spännande och farlig jakt på smugglarna.

159.00 kr

575 i lager

Vad händer egentligen i hamnen? Vilka är främlingarna och vad bär de på?

Från sitt gömställe bakom en godsvagn ser Eva och Lars hur främlingarna byter varor och pengar. Snart är vännerna mitt uppe i en spännande och farlig jakt på smugglarna.

Följ med på en tidsresa till 1950-talet där Eva och Lars är huvudpersoner. Kommer de att kunna hjälpa polisen att ta fast smugglarna?

Smugglare i hamnen är första delen i serien Alla tiders Åhus .  I serien ingår dramatiska äventyrsberättelser från olika tider.

Författare: Marianne Petrén
Illustratör: Mats Minnhagen

”Smugglare i hamnen”!
Klassisk spänning i stil med Blytons Fem-böcker!
Första delen i serien ”Alla tiders Åhus”. Perfekt för bokslukare i 6-9-årsåldern.
📚👍🏻💝
~ Killbergs Bokhandels blogg ”bokboxen_blogg”

 

”… blev verkligen imponerad. Vilket driv i berättelsen, känns som en perfekt högläsningsbok. Så fint grafiskt utförande också!”

~ Sören Sommelius, tidigare kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad (HD) och författare

”En historisk berättelse för barn!
Det går alldeles utmärkt att läsa denna bok som en skönlitterär historia i Kalle Blomkvist-anda. Men läraren i mig ser ju möjligheterna den har. Den är fullspäckad av både bilder och skrivna referenser till hur livet bar på 1950-talet och är därför perfekt att använda på lågstadiet när man pratar om hur livet var förr.
Jag vill absolut göra ett arbetsmaterial till den här boken. Bilderna är dessutom kanonfina och bidrar verkligen till hela 50-talskänslan. Wow säger jag bara. Ser fram emot fler böcker som den här, riktigt bra!”
~ Malin Ottosson @malin.mitt.i.boken
Författare: Marianne Petrén
ISBN: 9789180734202
Bandtyp:

Hårda pärmar


Provläsning: Smugglare i hamnen
Passar åldern: 6-9
Antal sidor:

56

 • Order packas nästkommande vardag.
 • Alla varor skickas med Postnord hem till dig eller till utlämningsställe (vid större paket).
 • Leverans med Postnord tar normalt 3-7 dagar.

För att ta del av leverans- och köpvillkoren  i sin helhet läs mer här.

Vikt 0.268 kg

6 recensioner av Smugglare i hamnen

 1. Malin Ottosson

  En historisk berättelse för barn!
  Det går alldeles utmärkt att läsa denna bok som en skönlitterär historia i Kalle Blomkvist-anda.

  Men läraren i mig ser ju möjligheterna den har. Den är fullspäckad av både bilder och skrivna referenser till hur livet bar på 1950-talet och är därför perfekt att använda på lågstadiet när man pratar om hur livet var förr.

  Jag vill absolut göra ett arbetsmaterial till den här boken
  Bilderna är dessutom kanonfina och bidrar verkligen till hela 50-talskänslan.

  Wow säger jag bara. Ser fram emot fler böcker som den här, riktigt bra! 👌🏻

 2. Västmanländskans bokblogg

  Idag är ordet i #bokdalingsjulkalender2023 ”boktips” och då passar jag på att tipsa om den här boken som jag fick i min hand för ett par veckor sedan.

  ”Smugglare i hamnen” av Marianne Petrén är en deckarhistoria för barn där vi får följa vännerna Eva och Lars i 1950-talets Åhus. De tycker om att vara i hamnen och titta på båtar och en dag blir de vittnen något mystiskt. De ser några personer byta varor och pengar i smyg och de förstår att det är smugglare de har att göra med.

  Eva och Lars bestämmer sig för att hjälpa polisen och tar upp jakten på smugglarna på egen hand – något som visar sig bli riktigt farligt.

  Den påhittiga duons äventyr påminner om barndeckare som Kalle Blomkvist eller LasseMaja och är precis lagom spännande. Här finns också intressanta tidsmarkörer invävda i berättelsen och i bilderna som ger möjlighet att fundera över skillnader mellan 1950-talet och nutiden.

  Jag brukar alltid vara tydlig med om jag skriver om en bok som är författad av någon jag känner och i det här fallet vet jag att detta pedagogiska inslag i boken inte finns där av en slump. Författaren och jag var kollegor när vi båda arbetade på ett läromedelsförlag och innan dess arbetade Marianne Petrén som lärare och läromedelsförfattare.

  ”Smugglare i hamnen” är den första delen i serien ”Alla tiders Åhus” som planeras bli fyra dramatiska äventyrsberättelser från olika tider.

  Boken passar bra för barn i åldern 6-9 år. Språket är enkelt och lättillgängligt och bilderna av Mats Minnhagen kompletterar texten väl. Jag tror boken lämpar sig extra bra att läsa tillsammans för här finns mycket att prata om.

  @vastmanbok Instagram

 3. Sören Sommelius

  ”… blev verkligen imponerad. Vilket driv i berättelsen, känns som en perfekt högläsningsbok. Så fint grafiskt utförande också!”
  ~ Sören Sommelius, tidigare kulturredaktör på Helsingborgs Dagblad (HD) och författare

 4. bokboxen_blogg

  ”Smugglare i hamnen”!
  Klassisk spänning i stil med Blytons Fem-böcker!
  Första delen i serien ”Alla tiders Åhus”. Perfekt för bokslukare i 6-9-årsåldern.
  📚👍🏻💝
  ~ Killbergs Bokhandels blogg ”bokboxen_blogg”

 5. Marias bokhylla

  Åhus, 1950-tal. Eva och Lars går i skolan, men en dag ser de hur främlingar i hamnen bär på något. Från ett gömställe lägger Eva och Lars märke till hur främlingarna verkar byta varor mot pengar och även fast de går till polisen, hamnar de själva mitt i utredningen. Kanske blir de till och med lite mer direkt inblandade än de hade tänkt sig.

  Smugglare i hamnen av Marianne Petrén är den första delen i serien ”Alla tiders Åhus” som ska innehålla dramatiska äventyrsberättelser från olika tidsepoker. I den här, första delen, är vi i 1950-talet. Boken är uppdelad i 8 kapitel på sina 54 sidor och har målgruppen 6–9-åringar i åtanke. Många av uppslagen har minst en illustration av Mats Minnhagen, och de visar jättefint hur man var klädd och saker som var populära på femtiotalet.

  Det är en spännande berättelse om smuggling och hur långt bovarna är beredda att gå för att komma undan och kunna fortsätta med sin verksamhet. Det är också en berättelse om vänskap och om att kämpa för det som är rätt. Och om att lära sig om historien och se att vi har många likheter med hur det var för 70 år sedan.

  Språket är bra och fungerar fint för målgruppens ålder, och jag tror att den här kan passa väldigt bra som högläsningsbok. Och som bok att arbeta med i lågstadiet för att lära sig om hur det var förr, men på ett väldigt spännande sätt.

 6. Carrie

  Vilken härlig bok! Jag är så glad att vi hittade den här boken på Litteralund. Jag högläste den till min 4årig barn och han tyckte verkligen om det. Jag tror att det är en bok som han kommer att kunna njuta av när han blir äldre också. Vi ser fram emot nästa bok!

Lägg till en recension

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *.