”Karin har ständigt fått höra hur det varit för trångt hemma hos er. Hur tror du att det då kändes när lillasyster föddes. Hon kan ha förstått det som att det då plötsligt fanns plats för lillasyster, en plats som hon kan ha uppfattat rätteligen borde ha varit menad för henne. / … / Kan du förstå att hon knappast kan ha uppfattat det som något annat än att hon ständigt blivit bortvald. Sanna mina ord! Det här är allvar Frida! Den här känslan riskerar hon att få bära med sig hela livet.”
Den lilla flickan Karin lever i trygghet på gården med sin mormor och morfar. Samtidigt finns bandet till föräldrarna och syskonen inne i samhället. Frågan om, och i så fall när, hon ska flytta till familjen skapar en osäkerhet som skaver och tär på Karin. Handlingen genomsyras av upplevelser och förväntningar kopplade till relationer och emotioner samt hur känslor av otrygghet, svek och utsatthet kan resultera i bristande självkänsla och sviktande tillit.
Författare: Anders Garpelin
Tina Hellblom-Thibblin –
En läsvärd och tankeväckande skildring om hur ett barn kan uppfatta och förstå det som sker i mötet med sina nära. Berättelsen inleds med en fin skildring om Filbunken.
Genom att beskriva ”det lilla” och unika öppnar författaren perspektiv till mer generella, allmänmänskliga och existentiella fenomen – eller för att helt enkelt spegla känslor kopplade till något konkret och förnimbart, som blir minnen att återvända till.
Känslobärande situationer gestaltas och väcker tankar också om vår tid, där väntan och framtidshopp framstår som centrala och hur tidigare upplevelser, relationer och förväntningar har betydelse för känslor som trygghet, svek, förtvivlan och utanförskap.
Författaren har också skapat fina miljöskildringar som är förankrade i verkligheten.
Förhoppningsvis kommer en uppföljning!