Gosedjuret Hajis är en bilderbok för barn i åldern 3–8 år av den debuterande författaren Victoria Gradin och illustratören Johanna Nolsa. Det är en varm berättelse om vägen från ensamhet till vänskap. Gosedjuret Hajis bor i en leksaksaffär. Han är ensam och längtar bort från den hårda hyllan. Felix är en liten pojke som behöver hjälp att somna på kvällarna. En dag hittar de varandra. Felix finner tröst som hjälper honom att sova och Hajis får en vän och ett nytt hem. Gosedjuret Hajis är den första boken i en planerad serie.

– Jag vill med ett intimt ”jag-perspektiv” i boken få läsaren att komma närmare inpå gosedjuret Hajis, som har ett hjärta och en själ. Gosedjuret Hajis symboliserar betydelsen av trygghet, vänskap och bättre sömn. Även vuxna kommer att minnas sitt gosedjur från barndomen, säger Victoria Gradin.

Till vardags jobbar Victoria Gradin som pianolärare och personlig assistent. Hon tycker om att arbeta med barn, där hon får ge utlopp för sin lekfullhet. Hon har spelat piano sen 7 års ålder och musiken har löpt som en röd tråd genom hennes liv, både i form av spelande och skrivande av egen musik. Nu komponerar hon musiken till sina ljudböcker.

Illustratören Johanna Nolsa är entreprenör och jobbar som fotograf, illustratör och marknadsförare i sitt eget varumärke. Johanna beskriver sig själv som en kreativ själ som älskar att visualisera på olika sätt med penna, pensel och papper, kameran och datorn. Hon hämtar sin inspiration runtomkring sig, i naturen, i människor hon möter samt ur egna upplevda händelser.

– Förutom att vara en mysig godnattsaga kan boken även öppna upp för diskussioner om trygghet och svårigheter att sova, säger säljansvarig Åsa Norén.