Vacker Mat På Fat vinner utmärkelsen ”Best in the World 2023” i kategorierna ”Innovation & Creativity” och ”Design & Art work” av World Gourmand Awards. Boken är skriven av Eva Hagman och gavs ut i november 2022 av Visto förlag. Priset är en utmärkelse för mat- och dryckesböcker grundad 1995 av Edouard Cointreau. Priset delas årligen ut till kokböcker inom mat och dryck.

– Med boken Vacker mat på fat vill jag dela min passion för att skapa vackra och spännande matupplägg med hemmakockar som vill lära sig mer om hur man kan förgylla sina matupplägg. Vi äter ju med ögonen, som det heter, och ett spännande matupplägg förhöjer hela matupplevelsen, säger Eva Hagman.

World Gourmand Cookbook Awards brukar kallas för den kulinariska världens motsvarighet till Oscarsgalan. I år genomförs tävlingen för 29 gången. Över 200 länder tävlar om ”Best in the World” utmärkelsen. En representant från varje land går vidare inom varje kategori. Därefter utses de topp fyra i världen som världens bästa.

Eva Hagman är fotograf och utbildad kock på Le Cordon Bleu, London. Hon arbetar främst med sin fotokonst men skrev och fotograferade boken Vacker Mat På Fat under tiden i isolering under pandemin. Boken är baserad på hennes kockerfarenheter av gourmetuppläggningar och hennes mångåriga arbete med matfotografering.