Brandnäva är en roman om en ung kvinnas utveckling i 1980-talets Uppsala. Författare är Maria Ripenberg och boken ges ut i juli 2023.

– Under en perfekt yta lurar trauman av sorg och övergrepp, vars mörker öppnar sig på vid gavel just som det är dags stå på egna ben, säger Maria Ripenberg.

Författaren är journalist och jobbar i dag med kommunikation. Hon skriver allt från poesi och annan skönlitteratur till opinionstexter och litterär sakprosa. På fritiden sjunger hon jazz och odlar i sin och makens trädgård. Brandnäva är Maria Ripenbergs första roman. Berättelsen utspelar sig i Uppsala, med episoder i Stockholm och Provence.

– Den unga protagonisten i boken kämpar, trots yttre goda förutsättningar, med ett sugande mörker som hindrar henne att förstå vem hon är och vad hon vill med sitt liv. Mörkret leder henne mot en avgrund av trassliga relationer, svek och våld. Först efter katastrofen lyfts locket på glänt och en ljusstrimma får henne att börja växa som människa och styra sina egna steg, säger Maria Ripenberg.