Smugglare i hamnen är en kapitelbok för 6–9 år av debuterande författaren Marianne Petrén. Boken ges ut i slutet av oktober och handlar om Lars och Eva som på 1950-talet blir vittnen till hur smugglare byter varor och pengar. Snart är barnen mitt uppe i en spännande och farlig jakt på smugglarna.

– Tänk att saker och ting kunde vara så annorlunda för bara ungefär 70 år sedan! Läsarna får ta del av en annan tid i den här historiska äventyrsberättelsen och kanske kan de också hitta något som de har gemensamt med huvudpersonerna eller situationer de känner igen sig i. Oavsett vad, så kan alla lära sig något av historien. Man behöver bara lyssna, läsa och vara uppmärksam och nyfiken, säger Marianne Petrén.

Författaren är lågstadielärare och specialpedagog. Hon har under många år arbetat som läromedelsutvecklare. Smugglare i hamnen är den första delen i den planerade serien Alla tiders Åhus – en serie med dramatiska äventyrsberättelser från olika tider.

– Förutom att boken både genom text och bild ger en uppfattning av hur barn i läsarnas ålder levde för ungefär 70 år sedan, så vill jag visa att alla kan försöka hjälpa till och göra skillnad.