Pressmeddelande den 27 februari 2023

Isfarmor är en kapitelbok för 9-12 år av debuterande författaren Lena Håkansson. Boken ges ut i februari 2023 och handlar om att ingen kan rädda världen ensam.

– Under de senaste tjugo åren har jag tillbringat mycket tid i Arktis och har upplevt snabba förändringar i den arktiska miljön, både genom min forskning och mitt dagliga liv. Jag brinner för att dela kunskap om jorden och om klimatförändringar och känner starkt att detta är viktigare nu än någonsin förr, säger Lena Håkansson.

Författaren är geolog, universitetslärare och föreläsare. Hon forskar, skriver och undervisar om klimatförändringar. Bokens handling utspelar sig kring en farmor som bor på en isig ö långt norr ut. När barnbarnen Lilli och Erik kommer till ön vänds farmors värld upp och ner. Det är bara barnen som kan hjälpa henne att förstå att hon inte kan rädda naturen ensam.

– Som research till ”Isfarmor” tillbringade min yngsta son och jag två veckor i en isolerad fångststuga på Svalbard. Tillsammans ville vi utforska hur det skulle kunna kännas att vara barn i en liten stuga i den Arktiska vildmarken, säger Lena Håkansson.

Visto förlag är en del av Idus förlagsgrupp och har en bred utgivning för både vuxna och barn. Tillsammans gav Idus förlag med dess imprint Stellar och Visto förlag, ut närmare 280 titlar under 2022.