Folk pratar gärna om drömmar och framtidsplaner, men det stannar ofta där. Vid pratet. Det är inte lika ofta man hör talas om någon som faktiskt gör slag i saken, som förverkligar den där drömmen, som vågar hoppa. Men nu gör min familj det. Och när chocken väl lagt sig hos dem vi berättar för så är det förvånansvärt många som hyllar vårt beslut. Som säger att de själva skulle vilja göra något liknande ”om bara” …
Lisa Hagsten börjar skriva dagbok tre månader innan hon, hennes man och deras två söner, fem och sju år gamla, flyttar från sitt radhus i den växande Stockholmsförorten till en villa i en skånsk by nära havet. Hennes mål är att skriva under ett helt år och ge en ärlig och rak skildring av hur en helt vanlig familjs långflytt kom att bli. Hon delar med sig av stort som smått – alltifrån praktiska grejer till existentiella reflektioner och är mån om att få med hela familjens perspektiv på flytten och allt som den medför.
”Mamma, jag har ett bra liv här, jag vill inte flytta” , sa Hjalmar när vi kom hem efter klippningen. Vad svarar man på det? Det finns inga ord jag kan säga i det här läget som tröstar.
Det blir ett omvälvande år för familjen, särskilt som flytten sker mitt under en pandemi med smitträdsla, ovisshet och inställda planer. Hur kommer man in i ett nytt jobb när man måste arbeta hemifrån hela tiden? Hur lär man känna nya människor när man uppmanas att begränsa sociala kontakter?
Författare: Lisa Hagsten
ISBN: 9789178856183
Bandtyp: Mjukinbunden med 168 sidor
Provläsning: Hitta hem
Pressmaterial omslagsbild: 9789178856183
Pressmaterial författarbild: Lisa Hagsten
L. Bergstedt –
Lisa skildrar ett annorlunda och omvälvande år av sitt liv med COVID-19 i världen och en flytt över landet för att hitta ett hem som inte känns som en tillfällig landningsplats tillsammans med sin familj. Boken är skriven i dagboksform, och följer som sådan livets naturliga flöde av händelser. Vissa dagar händer det många och stora saker, emedan andra kan tyckas nästan triviala. Men med familjeflytten och COVID-19 i fonden blir även vardagsbekymmer och småsaker kännbart verkliga. Lisa skriver enkelt och med en vardagskraft som hänför, och jag engagerar mig i rädslan för att vara ny någonstans, i oron för barnen och deras egentliga drivkraft i någonting som de kanske inte till fullo förstår, och i glädjen och stoltheten i att våga och över att ha vågat. Hitta hem är en dagbok och en dokumentär skildring av ett levnadsår, men det blir också en hyllning till den egna rådigheten och till kraften i den egna viljan, i det egna modet, och i familjen. En mycket fin och läsvärd bok. Tack, Lisa!