Maken till Olga : Om fasta band och brustna trådar är en historisk roman av författaren Birgitta Renström Linde. Den ges ut i oktober 2023 och handlar om ett möte som blir startskottet för en oväntad förälskelse. Genom Olga och Johan, deras olika uppväxter och deras väg framåt, skildrar romanen hur tidigare generationers spår lever vidare i släkthistorien.

– Språket har alltid fascinerat mig, liksom samhällsfrågor och historia. Släktforskningen har inspirerat mitt skrivande och utvecklat känslan för historiens betydelse i våra liv. Med avstamp i tidigare generationer illustrerar bokens handling människors strävan från 1800-talets mitt, genom tiden för skiftet mellan bonde- och industrisamhälle, vidare in i folkrörelsernas Sverige och fram till välståndets genombrott, säger Birgitta Renström Linde.

Författaren har tidigare arbetat som psykolog, där hon var specialist i neuropsykologi. Numera är hon pensionär och bosatt i Alingsås.

– Vi undkommer inte vår gemensamma historia. Romanen skildrar hur vi människor är förbundna med varandra, om än trådar brister. Alla nu levande och döda föds och dör som en del i ett historiskt sammanhang, en verklighet som vi är med att skapa och måste hantera. Vår framtid och vår historia hör samman.