Cento ser solen är en bilderbok för 3-6 år av debuterande 21-åriga författare Vendela Nyberg. Boken ges ut i juni 2023 och handlar om Solen, den lilla flickan, som känner sig ensam och otillräcklig. När hundvalpen Cento kommer in i hennes liv ser hon att det inte bara är hon som är annorlunda.

– Det är inte lätt att växa upp idag. Jag tror det är lätt att glömma att känslor alltid är lika stora, även om människan är liten. Barn tyngs av svåra känslor som ensamhet, sorg och utanförskap även tidigt i livet, säger Vendela Nyberg.

Till vardags studerar författaren vid Stockholms Universitet på socionomlinjen, och vill jobba som psykoterapeut längre fram.  På gymnasiet höll hon bland annat ett tal i Stadshuset, för att lyfta ämnet psykisk ohälsa bland unga och på mellanstadiet deltog Vendela Nyberg i en UR-serie om att vara adopterad.

– Jag hoppas genom boken kunna hjälpa föräldrar och barn att inleda viktig konversation. Det är viktigt att ha någon som lyssnar och ser en, säger Vendela Nyberg.