Mira och den försvunna fjällsjälen är textbok av debuterande författaren Bill Burman. Boken ges ut i maj 2023 och budskapet som boken vill förmedla är att man ska våga vara modig och vikten av att ta hand om vår vackra natur.

– Inspiration till boken har jag fått av min uppväxt i Jämtland. Jag har tagit de intryck, upplevelser och fantasier jag fick vara med om under min barndom och förmedlat dem i Mira och den försvunna fjällsjälen. Att växa upp nära fjällen och skogen har haft en stor påverkan på mig. I vuxenålder trivs jag fortfarande som bäst i fjällmiljö, antingen på vandringsleden eller på skidor i decimeterdjup snö, säger Bill Burman som till vardags jobbar som försäkringsutredare.

Boken handlar om Mira som bor med sin familj i en liten by nära fjällen. En natt när en räv knackar på hennes fönster så blir hon indragen i ett storslaget äventyr. Hon måste hjälpa räven att hitta fjällsjälen innan de otäcka vålnaderna förstör skogen och fjällen. 

– Jag har alltid byggt upp fantasivärldar som jag har försvunnit in i. Denna bok är en produkt av min fantasi och miljön jag växte upp i. Jag hoppas att min bok kommer att inspirera barn till att utforska sina knasiga idéer och att våga tro på dem. För knasiga idéer är det bästa som finns, säger Bill Burman.

Mira och den försvunna fjällsjälen är ett klassiskt sagoäventyr där läsaren får lära känna färgstarka karaktärer och uppleva magiska platser, men mellan raderna så presenteras en tankeställare om hur vi människor behandlar djur och natur. – Min förhoppning är att boken kan skapa en dialog mellan barn och vuxna om vårt förhållande till naturen och vad som kan hända om vi inte tar hand om våra skogar och fjäll, tillägger Bill Burman.