De tre böckerna Trymmeldagen vid sjön, Trymmeldagen i blåbärsskogen samt Trymmeldagen i Grekland för 3-6 år är skrivna av Barbro G Andersson. Bilderna i böckerna är originalbilder av Alice Sundblad, bearbetade av författaren. De ges ut i mars 2023 och handlar om att vi människor måste ta det lugnt.

– Jag önskar att mina tre böcker om en farmor och hennes barnbarn som hittar Trymmeldagen; en dag när man förstår vad djur, stubbar och stenar säger och sjunger, ska läsas högt för barn, om och om igen. Barn tycker om att förundras och har inga problem med att en fyrfläckad trollslända säger sig kallas Libellula quadrimaculata, säger Barbro G Andersson.

Författaren är idag pensionär men arbetade tidigare som familjebehandlare och förskollärare. började skriva både sagor och musik när hon var 50 år.

– De 28 nyskrivna barnsångerna i böckerna finns på Spotify, vilket gör att det är lätt att lyssna på dem, samtidigt som man läser. Budskapet i böckerna är enkelt: Ta det lugnt, säger Barbro G Andersson.