Nelly och de magiska tallarna är två barnböcker i serien om Nelly och hennes tallkompisar, för 6–9 år av författaren Katarina Harrysson. Böckerna ges ut i november och handlar om Nelly som dras in i äventyr med de två magiska tallarna Trill och Trall. Hon får lära sig om fotosyntesen, klimatförändringar ur tallarnas perspektiv och om tekniska innovationer.

– Nelly tillbringar en sommarlovsvecka hos sin mormor i Halmstad och hamnar i oväntade äventyr med två snurriga tallar när hon plockar blåbär i den närliggande mystiska och magiska tallskogen. Nelly och tallarna hittar på massa roliga och fartfyllda saker, som att surfa på vågorna, släcka en skogsbrand, åka Jetski och handla på Ullared. Och så hamnar de i direktsänd tv och installerar en koldioxid-dammsugare, säger Katarina Harrysson.  

Författaren är utbildad kemiingenjör och journalist. Hon har jobbat i läkemedelsbranschen i över 25 år och tidigare frilansat som journalist. Med böckerna i serien om Nelly och de magiska tallarna Trill och Trall tar hon upp skrivandet igen. 

– Jag tar upp aktuella ämnen och vill på ett roligt sätt öppna ögonen för att det kan hända roliga saker även utanför mobilens värld, om man bara lägger ner den för en stund. Jag vill också på ett roligt sätt berätta om fotosyntesen och klimatförändringarna och kanske även skapa en nyfikenhet för uppfinningar och tekniska innovationer.