I det glömda skrinet är en historisk roman för 9-åringar och uppåt av författaren Carin Hammarberg och illustrerad av Aja Eriksson. Den ges ut i slutet av oktober och är sista delen i trilogin om grevinnan Ulla, en nyfiken 13-åring som ser på sin samtid, 1700-talet.

– Med romanen vill jag visa att det är roligt med historia, särskilt med 1700-talet. Väcka intresse hos barn och unga för detta spännande århundrade. Vad tänkte en medveten och uppmärksam flicka på 13 år på den tiden? Hur tillbringade hon sina dagar? Vilken mat åt hon? Fick hon göra vad hon ville? Frågorna är lika viktiga 2023 som på 1700-talet men vari ligger likheten eller skillnaden? säger Carin Hammarberg.

Författaren är en mångsysslare som älskar 1700-talet. Hon är utbildad civilekonom men skriver numera på heltid. Tidigare har hon arbetat med guidningar och utställningar på 1700-talsslottet Christinehof utanför Brösarp i Skåne.

– En nyfiken läsare får både veta mer om 1700-talet och uppleva en spännande berättelse. Och gör kanske också upptäckter om sin egen tid.