Pressmeddelande den 15 December 2022

En fantastisk tidsresa med räven och Lidya är en bilderbok för barn i åldern 3–6 år. Boken är skriven av författaren Murat Nagis och illustrerad av Gizem Güvendağ. Röda räven lever mellan boksidorna och bjuder in Lidya på en fantastisk resa genom tiden för att ge svar på hennes nyfikna frågor. Räven har magiska krafter som kan ta Lydia till olika moment i historien som varit avgörande när människor gjort en förflyttning. En färgglad berättelse som också är författarens debutbok.

– Denna bilderbok utforskar på ett fantasifullt sätt genom färgglada bilder, hur historiska folkflyttningar sett ut och skapar en förståelse för dagens förflyttningar. Jag hoppas att alla barn som läser boken kan känna empati med dagens människor som behöver migrera samt hur berikande det är för vår historia, säger Murat Nagis.

Murat Nagis är arkeolog och har deltagit i många arkeologiska utgrävningar runtom i världen. Han har också arbetat som chefredaktör på en arkeologitidning i Turkiet i över 20 år.

– Historien rymmer många exempel på hur människor i stora skaror valt eller tvingats migrerar. Orsakerna sträcker sig från demografi och säkerhet till fattigdom och klimatförändringar. Detta har skapat vår historia och fortsätter att forma våra civilisationer framåt. Genom att förstå dessa folkförflyttningar och varför de skedde, skapar vi också förståelse för varandra och varandras olikheter, säger Murat Nagis.

Visto förlag är en del av Idus förlagsgrupp och har en bred utgivning för både vuxna och barn.
Tillsammans gav Idus förlag med dess imprint Stellar och Visto förlag, ut närmare 250 titlar under 2021.