Solrosdalen är en bilderbok för 3–6 år, skriven av debuterande författaren Lina Goldén och illustratören Annie Sjöwall. Boken gavs ut i september 2023 och handlar om Zelle och Lena som lever i vackra Solrosdalen. En dag blir deras samhälle attackerat. Tillsammans med sina grannar finner de styrka och list att slå tillbaka.

– Solrosdalen blev för mig ett sätt att kunna bidra när Ryssland invaderade Ukraina. Boken skrev jag som ett verktyg i de svåra samtalen med barn om just krig. Mina egna barn ställde många frågor och det är svårt att svara på ett sanningsenligt men relevant sätt som är anpassat till barnets ålder, säger Lina Goldén.

Författaren jobbar som arkitekt och med hjälp av sin före detta kollega Annie Sjöwall arbetade de fram Solrosdalen som ett sätt att samla in pengar till flyktingbarnen från Ukraina.

– Det är svårt att förklara varför det blir krig för ett barn. Solrosdalen handlar om ett vackert samhälle som oprovocerat blir attackerat. Boken bekräftar att det är okej att vara orolig utifrån Rädda Barnens rekommendationer om hur man för dialog med barn om svåra saker, säger Lina Goldén.