Debuterande författaren Sara Sundberg Andersson har tillsammans med illustratören Pia Niemi skapat bilderboken Tora älskar inte broccoli! – en bok som inte bara passar 3–6 åringar, utan alla de barn som behöver få ta del av fantasins glädje. Boken ges ur i juni 2023 och handlar om att hitta matglädje inte minst med fantasins hjälp.

– Jag har alltid varit en drömmare. Jag minns att skolfröken klagade över det när jag var liten. Men nu har jag äntligen hittat en nisch där drömmandet kommer till nytta. Skrivandet! Med skrivandet som verktyg vill jag bjuda in dagens barn till platser där det är tillåtet att släppa drömmarna fria, säger författaren, Sara Sundberg Andersson, som till vardags jobbar med geografiska informationssystem på LKAB i Kiruna.

Pia Niemi har lång erfarenhet av att illustrera, och de yngre skolbarnen känner igen hennes bilder i läromedel, bland annat lättlästa böcker om djur. Hon har även formgivit boken om Tora.

– När Sara skickade mig sitt manus blev jag förtjust – att släppa fantasin lös kändes som en skön kontrast till mina vanliga uppdrag. Jag vill bjuda in barnen till en härlig bilderbokstund, där de får uppleva att de kan använda fantasin till att övervinna svårigheter och få både ett roligt och spännande äventyr under tiden, berättar Pia som gärna inspirerar barnen till såväl bildskapande som eget berättande i Skapande skola-projekt.

Trots att pappa vet att Tora inte älskar broccoli lägger han, i boken, upp en stor hög på hennes tallrik. Tora blir sur, men sedan ser hon… broccolin passar bra som träd! Så börjar resan där Tora träffar det pruttande spenatmonstret, hoppar studsmatta med köttbullen och får åka på den enorma geléråttans rygg…