Känslor kan både vara komplicerade och svåra att förstå för barn. Genom att ge pedagogerna ett inspirerande och lättförståeligt verktyg kan det göra stor skillnad för barns mående, menar Varbergsduon som skapat karaktären.

Barnboken Gosedjuret Hajis har nyligen kommit ut i bokhandeln. Nu tar författaren Victoria Gradin och illustratören Johanna Nolsa, ett kliv in i förskolan och skolans värld. Tillsammans med flertalet erfarna pedagoger har de tagit fram ett gratis samtalsunderlag, som ska öppna upp för samtal kring olika ämnen och känslor. 

– Barn behöver prata om känslor och förhålla sig till dem för att må bättre. Därför behövs det verktyg som gör det lättare att nå fram till barnen, säger Johanna Nolsa.

I boken får vi följa gosedjuret Hajis och hans upplevelser. Den är skriven ur Hajis perspektiv, vilket blir både roligt och dramatiskt. För hur ska Hajis klara sig ute i världen, efter att ha legat ensam på en hård hylla?

Ämnen som boken berör är ensamhet, att få en vän, att flytta och tryggheten i ett gosedjur. Extra viktiga ämnen med tanke på allt som händer i vår omvärld och hur psykiska besvär ökar hos barn.

– Berättelsen kom till mig när min son var mörkrädd och behövde hjälp att somna. Då fick han ett gosedjur av sin mormor och utifrån den händelsen började jag skriva boken, säger Victoria.

I samtalsunderlaget finns det frågeställningar kring ämnena som pedagogerna direkt kan applicera i sin barngrupp. Dessutom finns det roliga och kreativa förslag på aktiviteter som passar till underlaget. På så sätt kan pedagogerna plocka delar av materialet som passar deras barngrupp, både i ålder och utveckling.

En extra rolig detalj är att Hajis har en egen sång, Hajisvisan – där barnen kan sjunga med. Sången finns på den största streamingtjänsten för musik och text & ackord finns på författarens hemsida.

– Vi vill underlätta för pedagogerna i deras stressade arbetssituation och ha allt sammanställt och lättillgängligt, säger Victoria Gradin om deras samtalsunderlag och material.

Boken är utgiven av Visto förlag och finns som både e-bok och ljudbok i appen Lylli. 

Den fysiska boken finns ute i handeln och beställningsbar på biblioteken.

Kontakt:
Johanna Nolsa
johanna@nolsacreo.se
076-311 42 99

Victoria Gradin
info@vickeskreativa.se
070-838 20 07

Visto förlag
Lylli | Tusentals e-böcker och ljudböcker för barn