Pressmeddelande den 14 December 2022

Nilja – Mormor och skatten i skåpet är en bilderbok för åldern 3–6 år skriven och illustrerad av författaren Maria Balthammar. Denna bok vill öppna upp till möten. Den är till alla som längtar. Vad är det som gömmer sig i skåpet hos mormor, undrar Nilja. Jo, det är en guldgruva med saker som ingen längre minns.

– Till alla mor och farföräldrar, som har barnbarn ni önskar få en bättre kontakt med. Jag hoppas denna barnbok kommer inspirera er till att berätta era egna historier. Hemlisar som kanske inte ens mamma och pappa vet om, men som blir eran lilla skatt, eran magi mellan generationer, säger Maria Balthammar.

Maria Balthammar har fascinerats av att skapa bilder och berättelser på ett nytt sätt och detta är hennes önskan med denna barnbok. Maria är utbildad inom konst och design, hon jobbar sedan 2022 som illustratör och formgivare inom sitt egna företag. Hon är uppväxt i Stockholm och bor nu i Göteborg med sin man och sina två söner, Maria har arbetat i flera år som produktdesigner men alltid känt en längtan efter historier och berättelser i bild och textform.

– Bokens budskap är att mötas. Berätta och öppna upp till samtal mellan generationer. Att mötas med saker som finns i rummet som öppnar upp till en historia, om vart det föremålet kom ifrån, vad det betytt och hur man känner sig när man ser föremålet, säger Maria Balthammar.

Visto förlag är en del av Idus förlagsgrupp och har en bred utgivning för både vuxna och barn.
Tillsammans gav Idus förlag med dess imprint Stellar och Visto förlag, ut närmare 250 titlar under 2021.