Fyra grodor i Paris är en bilderbok för 3–6 år av Anne-Li Engström, Elisabet Linna Persson och Anki Edlund. Boken ges ut i mars och är en tillskruvad skildring av främmande kulturer och värmande gemenskap.  

– Kulturkrockar och missförstånd uppstår lätt när man kommer till ett nytt land och möter nya språk och vanor som man inte är bekant med. Detta har vi tagit fasta på i boken, men med tvisten att vi bor i djurfamiljer och tar hand om djurbarn: grodor, humlor och katter, säger författarna. 

Boken har tre författare: språkvetare Ann-Catrine Edlund (Anki), fotograf Anne-Li Engström och konstnär Elisabet Linna Persson. De lärde känna varandra på 1980-talet då de arbetade som au pair i varsin familj i Paris. När de för några år sedan återupptog kontakten, växte idén om en bok fram – med utgångspunkt i sina specialkompetenser och gemensamma erfarenheter från Paristiden.  

– De tre flickorna Greta, Britta, och Rosa är våra alter egon från den tid då vi arbetade som au pair i Paris. På ett humoristiskt sätt vill vi dela med oss av de svårigheter vi mötte i den främmande kulturen. Och även berätta om den gemenskap som vi fann i varandra. Anki valde att skriva på rim för att förstärka berättelsens humoristiska ton. Bilderna är byggda av Anne-Lis foton och Elisabets teckningar. Vi hoppas att bokens läsare ska ha lika roligt som vi haft när vi skapat den.