Märtan den mindfulla ärtan är en bok för barn och unga, att läsa själva eller användas tillsammans med vuxna, av författarna Lisa Blomberg och AnnaCarin Cask, med illustrationer av Emma Sandqvist. Den ges ut i september 2023 och är indelad i två delar – en om de nio attityderna och en med olika meditationer. Vägledaren är Märtan, en liten ärta som hamnat i människovärlden och hittar sitt sätt att ta hand om sig – trots alla de utmaningar hen stöter på psykiskt och fysiskt. 

– Mindfulness kan verka stort och svårtillgängligt och det vill vi ändra på här! Vi tycker att alla ska få må bra och vara glada! Att alla ska kunna vara exakt så som de är, för alla är ju faktiskt alldeles fantastiska och helt unika. Vår förhoppning är att Märtan ska hjälpa till med det, att boken visar vägen i enkla avslappningsövningar och samtal mellan människor i olika åldrar, säger AnnaCarin Cask.

AnnaCarin är född i Småland och har sedan många år tillbaka sitt hem i Stockholm/ Tyresö. Lisa bor idag i Sollentuna utanför Stockholm och har sina rötter i Halland/ Västergötland. De lärde känna varandra via jobbet och med åren har vänskapen bara vuxit sig starkare. Idén till boken kom till Lisa under en segeltur och AnnaCarin, som är utbildad mindfulness-instruktör, nappade direkt. De ville skriva på ett sätt som barn kan förstå, och boken kommer även med 9 lösa attitydkort som kan användas i samtal kring kluriga tankar, känslor och begrepp.

– Vi ser hur tufft det kan vara att växa upp nu, från att du är ganska liten till att du blir ganska stor. Kanske till och med vuxen. Det är så mycket som händer, så många tankar som flyger omkring och så himla många andra att jämföra sig med överallt. Vi vill att alla som växer upp nu, alla barn och alla som börjar bli stora, ska ha det fint och kunna gilla sig själva och det de gör, säger Lisa Blomberg.