Det är krig i Europa och inget blir som planerat, inte heller för Hemming och Marianne som ska gifta sig. Efter bröllopet har de tänkt åka till Kongo tillsammans och arbeta som missionärer. Men så blir det inte.
I stället anställs Hemming som krigsfångesekreterare i YMCA, KFUM:s internationella organisation. I fem år då nazisternas våld och makt först växer och sedan krossas, besöker han fångläger i Tyskland och Frankrike och arbetar för att underlätta tillvaron för internerna. Kvar i Sverige är Marianne som otåligt väntar på tillstånd att få följa efter. Hur ska det gå när censurerade brev och osäker postgång är deras enda sätt att hålla kontakt? När ska de ses igen?
Under alla dessa längtans dagar är breven som Marianne och Hemming skriver till varandra den livlina som håller hoppet och kärleken vid liv. Breven har liksom dagböcker och andra texter bevarats och ligger till grund för denna berättelse om längtan och förtvivlan, men också om kärlek, motstånd och medmänsklighet.
Författare: Margareta Andermo
Lena Granberg –
En mycket bra bok. Författaren skildrar föräldrarnas liv under kriget på ett ömsint och gripande sätt. Det är en intressant bok som är svår att lägga ifrån sig. Köp, läs och begrunda.
Laila Gustafsson –
Livet, längtan, kärleken, frågorna, hjälparbetet, kriget och de historiska skeendena vävs ihop på ett fint sätt. Ett bra sätt att lära sig mer historia på. Är glad att jag köpte och läste boken och kan varmt rekommendera den. Bokläsning i soffan nu i höst, eller kanske en fin julklapp till någon. Av historien lär vi oss sådant som vi har användning för idag.
Eva Karlsson –
Vilken bok! Så fin och intressant och skrämmande. Kärleken och den vackra våren blandat med hatet och bomberna och död. Läs den!
Åke Johansson –
Det var oerhört intressant att få en sådan inblick i arbetet bland krigsfångar och internerade under andra världskriget som sällan berörs. Och så denna fantastiska skildring av det innerliga förhållandet mellan ett ungt kärlekspar och deras barn. Tack för en läsupplevelse som berör på djupet!
Lise-Lotte Finell –
En osentimental kärlekshistoria mitt under brinnande krig. En vacker och innerlig skildring av två människors längtan. Klart läsvärd!
Leif Nilsson –
Det är svårt att lägga boken ifrån sig. Det är en intensiv skildring på 349 sidor. Den är spännande därför att bakgrunden är andra världskriget. Den är gripande därför att den handlar om två unga människor, Hemming och Marianne, som tänkt sig en livsuppgift som missionärer i Kongo, men får uppgifter i krigets Europa.
Hemming anställs som krigsfångesekreterare med placering i Berlin och Paris med uppgift att göra tillvaron så dräglig som möjligt för krigsfångarna i lägren.
Marianne längtar efter att få komma efter.
Boken är en mycket ömsint skildring av deras relation.
Boken titel är mycket välfunnen. Längtan är en genomgående tråd i boken.
Källmaterialet är unikt, alla dessa brev som de skrev till varandra trots censur och besvärlig postgång.
Köp boken, läs den, samtala om den. Den berikar ditt liv som läsare.