Sally smiter ut är en bok för 6–9 år av författaren Carl Fridh och illustratören Peter Häggström. Boken ges ut i slutet av mars och handlar om hunden Sally som vågar sig ut på egna äventyr när ytterdörren för ovanlighetens skull står på glänt.  

När hunden Sally smiter ut slår ytterdörren igen, och när hon vänder sig om är huset inte längre där. Var har hon egentligen hamnat? Det ser inte ut som det brukar, utan framför henne finns i stället en snårig tät skog. Hon tar sig in i skogen och möter djur hon aldrig tidigare sett – randiga hästar, djur med jättelång hals, andra med tre ben och många andra konstiga varelser. 

Då Carl Fridh inte längre lever, är det hans livspartner Eva Flygare Wallén som beskriver tanken med boken: 

– Vad vår boxer Sally egentligen tänker och sysselsätter sig med har Calle många gånger funderat över. Calle och Peter delade en härlig samstämmig uppfattning om vad det var Sally mötte på sin utflykt och det resulterade i den här härliga boken. 

Skärmarnas uppror är en bilderbok på rim för 6–9 år, av författaren Ida Edelman och illustratören Linda Fröding. Boken ges ut i mitten av april och handlar om ett gäng tekniska prylar som en dag bestämmer sig för att göra uppror mot människans sätt att använda dem. 

– De tekniska prylarna Teva, Mobilia, Datar och Paddan har fått nog! De kräver, precis som vi, att bli behandlade med respekt och få schystare arbetsvillkor. Även skärmar behöver få vila ibland för att undvika att bli utbrända eller gå sönder, säger Ida Edelman.  

Författaren arbetar till vardags som lärare, skådespelare och nu även författare.  

– Min förhoppning med boken är att den hjälper vuxna och barn att tillsammans reflektera kring alla skärmar vi använder idag. Jag tror det är viktigt att låta barn delta i diskussionen om att hitta en balans mellan skärmtid och andra aktiviteter. 

Prinsarna och luftslottet är en bilderbok för 3–6 år av författaren Tanja Aumanen. Boken ges ut i mitten av april och handlar om två prinsars sökande efter att fylla ett inre tomrum. 

– Läsaren får följa med prinsparet Stig-Britt och Ola på den ihärdiga jakten på MYSET, som inte vill infinna sig i det nya, luftiga slottet. Boken lyfter teman kring överkonsumtion och värderingar på ett eftertänksamt och humoristiskt sätt, säger Tanja Aumanen.  

Utöver sitt arbete som bilderboksförfattare arbetar Tanja Aumanen även som illustratör, bildkonstnär och lärare i konstämnen. 

– Min målsättning har varit att skapa en rolig och visuellt tilltalande berättelse, som i bästa fall kan leda till fortsatta diskussioner i familjen. 

Tant Klant har tur i oturen är en bilderbok för 3–6 år, skriven och illustrerad av Tommy Lundberg. Boken ges ut i mitten av april och handlar om Luka, som med ett barns klarsynthet ifrågasätter Tant Klants tankar om varför och hur skrock skulle fungera. Kan Luka göra Tant Klant skrockfri? 

– Fyra av tio svenskar (bland kvinnor är det fem av tio) tror på någon form av övernaturliga fenomen. Det visar en nyligen gjord studie vid Uppsala Universitet. Med den här boken vill jag väcka frågan om hur skrock och vidskepelse fortfarande kan ha en plats i vårt moderna och upplysta samhälle, och på ett lustfyllt men tankeväckande sätt få barn och vuxna att reflektera över frågan tillsammans, säger Tommy Lundberg. 

Författaren har sin yrkesmässiga bakgrund i kommunikationsbranschen och har skrivit flera böcker om ledarskap och medarbetarengagemang. Sedan några år tillbaka har han också börjat skriva och illustrera för barn, med språkutveckling och lärande som röd tråd.  

– Visst är det lite märkligt att vi fortfarande spottar tre gånger, om än bara tyst för oss själva, när vi ser en svart katt gå över vägen, att vi tar ett skutt över A-brunnar och att det bär emot att lägga nycklarna på bordet. Och när förlaget berättade att preliminärt leveransdatum är fredagen den 12:e april tänkte jag: vilken tur att det inte är den 13:e! avslutar Tommy Lundberg, med en blinkning till bokens tema.   

Myrre, den busiga myran är en bilderbok för 3–6 år av författaren Marita Gustafsson och illustratören Malin Olsson. Boken ges ut i mitten av mars och handlar om Myrre som mest av allt vill ha kul, men hur fungerar det i en myrstack med flitiga myror?  

– Myrre är en busig och lat myra. De andra myrorna i myrstacken jobbar och drar sitt strå till stacken. Myrre hittar på bus och det blir lite tokigt ibland, säger Marita Gustafsson. 

Författaren är pensionerad från modebranschen, och det här är hennes debutbok.  

– Boken handlar om mer än myror – den handlar även om samhörighet, hjälpsamhet, ansvar och samtidigt vikten att ha roligt. 

Blodrosen är en kapitelbok för 9–12 år av författaren Kajsa Rosenblad. Boken ges ut i mitten av mars och handlar om tre syskon som dras in i farliga äventyr, där ondskan lurar i olika skepnader. Men hur ska den motverkas? 

– Det är viktigt att på olika vis prata med barn om goda och onda handlingar. Min förhoppning är att syskonen Dellgrens äventyrliga tidsresa ska väcka läslust och intresse för fördjupade samtal om varför ondskan är så förrädisk, både i nutid och historisk tid, säger Kajsa Rosenblad.  

Författaren är uppvuxen i Halland och bor i Lund. Hon är konsthistoriker och har tidigare skrivit en bok om skånska slott, men också drivit företag och arbetat med integration. Numera ägnar hon sig åt sitt skrivande på heltid. 

– Ondskan lurar när man minst anar. Och den kommer i olika skepnader. Så det gäller att vara på sin vakt, använda sitt förnuft och förgöra dåligheter med goda handlingar. 

Fyra grodor i Paris är en bilderbok för 3–6 år av Anne-Li Engström, Elisabet Linna Persson och Anki Edlund. Boken ges ut i mars och är en tillskruvad skildring av främmande kulturer och värmande gemenskap.  

– Kulturkrockar och missförstånd uppstår lätt när man kommer till ett nytt land och möter nya språk och vanor som man inte är bekant med. Detta har vi tagit fasta på i boken, men med tvisten att vi bor i djurfamiljer och tar hand om djurbarn: grodor, humlor och katter, säger författarna. 

Boken har tre författare: språkvetare Ann-Catrine Edlund (Anki), fotograf Anne-Li Engström och konstnär Elisabet Linna Persson. De lärde känna varandra på 1980-talet då de arbetade som au pair i varsin familj i Paris. När de för några år sedan återupptog kontakten, växte idén om en bok fram – med utgångspunkt i sina specialkompetenser och gemensamma erfarenheter från Paristiden.  

– De tre flickorna Greta, Britta, och Rosa är våra alter egon från den tid då vi arbetade som au pair i Paris. På ett humoristiskt sätt vill vi dela med oss av de svårigheter vi mötte i den främmande kulturen. Och även berätta om den gemenskap som vi fann i varandra. Anki valde att skriva på rim för att förstärka berättelsens humoristiska ton. Bilderna är byggda av Anne-Lis foton och Elisabets teckningar. Vi hoppas att bokens läsare ska ha lika roligt som vi haft när vi skapat den. 

Systrar i krigets spår är en roman av författaren Cecilia von Perglas. Boken ges ut i slutet av mars och bygger på en sann historia som tar sin början i 30-talets Tyskland och fortsätter i Sverige. Huvudpersonerna Agnes och Leonore är författarens släktingar, vars historia om krig, flykt och evig kärlek hon nu för vidare.  

– Systrar i krigets spår är en roman inspirerad av starka kvinnor i min släkt. Kvinnor som överlevt krig, flykt och fattigdom, och tvingats börja om på nytt, men aldrig gett upp hoppet om en ljusare framtid, säger Cecilia von Perglas.  

Författaren Cecilia von Perglas är civilekonom och arbetar till vardags som vd. Det här är hennes debutbok.  

– Jag har haft denna bok i mig i många år. Min mormor Agnes var strävsam och varmhjärtad, men också alltid fylld av oro och rädsla. Tanken att skriva ner hennes otroliga historia har funnits där hela mitt vuxna liv. Jag har velat förmedla den vanliga människans tillvaro under ett fruktansvärt krig som till slut blir vardag, och hur det påverkar en familj. 

Ett litet ekollons äventyr är en bilderbok för 3–6 år skriven och illustrerad av Gunnar Weber. Boken ges ut i slutet av mars och handlar om ekollonet Lill-Ollon Ek, som en dag bestämmer sig för att lämna den magiska ekskogen och leta efter sin bortrövade pappa. 

– Saknaden efter någon som betyder mycket för dig, kan få dig att anta nya utmaningar och göra saker som du annars inte hade vågat, säger Gunnar Weber.  

Gunnar Weber är en pensionerad civilingenjör och tidigare universitetslektor vid Högskolan i Halmstad. Som pensionär målar han akvareller, skriver barnböcker, komponerar musik och tonsätter dikter. 

– Jag hoppas att sagan upplevs som spännande och rolig för både barn och vuxna.